De Brug

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

De film gaat weer draaien, maar het podium blijft leeg

De film gaat weer draaien, maar het podium blijft leegDe film gaat weer draaien, maar het podium blijft leeg
Redactie: Niek Teune

KAMPEN – Volgende week mogen de bioscopen en theaters weer open. Zij mogen maximaal dertig personen per zaal ontvangen, met inachtneming van de anderhalvemeterregel. Geen probleem voor de bioscoop, waar per 1 juni de film weer gaat draaien. Maar onmogelijk voor de Stadsgehoorzaal, waar voorlopig nog geen grote voorstellingen opgevoerd gaan worden.

Woensdag 11 maart was in de Stadsgehoorzaal de theatervoorstelling ‘De Waanzinige Boomhut van 13 verdiepingen’ te zien. Het is voorlopig de laatste geweest. “Van de ene op de andere dag werden de deuren van het theater gesloten”, zegt directeur Jelle Wouda van de Stadsgehoorzaal. Het overkwam ook de bioscoop van Kampen. “We hadden een paar dagen met verminderde capaciteit gedraaid. Op zondag 15 maart stonden we klaar om het avondprogramma te starten. Toen moest alles sluiten. We waren wel een beetje beduusd”, aldus operationeel manager Wendy Vogelzang van de Movie Unlimited Bioscopen.

Sinds de sluiting zijn zowel de Stadgehoorzaal als de bioscoop verbouwd. Wouda: “Normaal gesproken knappen wij ons gebouw in de zomerperiode op, maar dat hebben wij nu naar voren gehaald. Elk jaar schilderen wij de muren. Dat is nu bijna klaar.” De bioscoop zou komend najaar verbouwd worden, maar de foyer is inmiddels ook al aangepakt. De zalen volgen over een paar maanden. “De plafonds en de wanden zijn allemaal geschilderd. Er is nieuwe verlichting aangebracht en ook de kassa’s hebben een metamorfose ondergaan. Over een paar weken komen er nog nieuwe tafels, stoelen en bankjes”, zegt Vogelzang.

Per 1 juni mogen onder andere de bioscopen en theaters weer dertig bezoekers ontvangen. Toch gaat de Stadsgehoorzaal volgende week nog niet open. Wouda legt uit: “De anderhalvemeterregel is een hele strenge. Bij een voorstelling moet er anderhalve meter afstand zijn tussen de artiesten op het podium, maar ook tussen de toeschouwers. Wij kunnen daarom nog geen tachtig personen kwijt in de grote zaal. Het is de vraag of artiesten willen komen voor een publiek van tachtig man, laat staan dertig. Echte voorstellingen, dat kan dus gewoon niet.”

Voorstellingen in de Stadsgehoorzaal worden er zodoende voorlopig nog niet opgevoerd, maar per 1 juni gaan er wel weer films draaien in de bioscoop. Voor maximaal dertig personen per bioscoopzaal. Vogelzang spreekt van ‘een mooi begin’. “We hebben veel trouwe bezoekers die staan te trappelen om weer te komen. Ik denk dat het met de juiste maatregelen ook verantwoord kan.” Zo moeten bezoekers boven de twaalf jaar die niet uit hetzelfde huishouden komen anderhalve meter afstand bewaren tijdens het kijken van de film. “In ons geval komt dat neer op drie lege stoelen. In een bioscoop kan goed afstand gehouden worden.”

Het programma van de bioscoop gaat verder waar het halverwege maart stopte. “Voor ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ is nog veel animo, dus die is nog een aantal keren te zien”, zegt Vogelzang. “We merken dat mensen graag weer iets willen ondernemen. Ze zijn na al die tijd wel weer toe aan dat lekkere middagje of avondje uit.”

Wanneer mensen weer een voorstelling in de Stadsgehoorzaal kunnen bekijken, weet Wouda nog niet. “Het is allemaal koffiedik kijken. Als ik het nu zo aanvoel, dan denk ik dat een deel van de programmering vanaf september tot en met december plaats kan gaan vinden, in een afgeslankte vorm. We zijn in overleg met alle artiesten om te kijken hoe we dat vorm kunnen geven. We hopen in juni weer wat kleine activiteiten op te pakken, zoals ons Café voor Eenzamen op maandagochtend. Hopelijk kunnen wij vanaf januari weer vol gas.”