<< Ga terug

Coalitiepartijen staan ondanks ‘dreigementen’ achter OZB-verhoging

Coalitiepartijen staan ondanks ‘dreigementen’ achter  OZB-verhoging

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Ook als ondernemers hun sponsorgelden aan verenigingen en evenementen in gaan trekken, wordt wat de Kamper coalitiepartijen in 2020 de OZB voor niet-woningen verhoogd. De partijen zeggen in reactie op vragen van De Brug dat zij de grieven van de ondernemers snappen, maar dat zij ook vinden dat de lasten in de huidige voorstellen evenredig verdeeld worden. Alleen bezuinigen is niet genoeg om de begroting sluitend te krijgen, dus moet er ergens geld vandaan gehaald worden.

In een brief van de IC Kampen aan de Kamper politiek, wordt gesteld dat de ondernemers het onterecht vinden dat zij moeten opdraaien voor tekorten die ontstaan zijn in het Sociaal Domein. Nieke Jansen van GroenLinks benadrukt dat de lasten van de 5,4 miljoen die bezuinigd moeten worden juist breed gedragen worden en dat bovendien het sociaal domein zelf de grootste taakstelling heeft. Een taakstelling van 4 miljoen euro. “Het aandeel OZB niet-woningen is in de totale ombuiging dus beperkt.”

Daarnaast stelt Jansen dat de OZB voor niet-woningen in Kampen heel laag is in verhouding tot andere gemeentes. “Wij vinden het daarom rechtvaardig om die (tijdelijk) te verhogen. Voor een pand van 500.000 euro gaat de OZB van 1628 euro naar 2362 euro. Dat is nog steeds onder het landelijk gemiddelde.”

Het raadslid betreurt het dat de bedrijven in haar ogen nu ‘dreigen’ om sponsoractiviteiten te stoppen als protest tegen de OZB-verhoging. “Sponsoring is meer dan bijdragen aan een evenement of vereniging. Bedrijven krijgen er iets voor terug: levendigheid en handel, naamsbekendheid, een groter netwerk. Organisaties kunnen niet zonder sponsoren, sponsoren niet zonder de mensen en de netwerken. Ondernemers zeggen dat de regering extra geld moet leveren voor het sociaal domein. Dat vindt GroenLinks ook. Steun ons dus, zet druk op Den Haag - en niet op verenigingen en evenementen. ”

Nardus Koster van Gemeente Belang Kampen stelt dat evenementen erg belangrijk zijn voor de stad. “Daarom is naar onze mening dan ook terecht niet bezuinigd op het evenementenbudget.” Dat bedrijven stellen hun bijdrage aan evenementen en stichtingen in te gaan trekken bij verhoging van OZB betreurt ook hij: “De betreffende sponsoren zullen zich daarbij wel moeten afvragen waar ze het al die jaren voor hebben gedaan en wat het hen heeft opgeleverd.”

Het CDA stelt, net als de andere partijen dat het grootste gedeelte van de tekorten bezuinigd wordt op de plek waar ze zijn ontstaan: namelijk het sociaal domein. Fractievoorzitter Jan Marskamp: “Het CDA is niet blij met de verhoging van de OZB omdat bedrijven, verenigingen en particulieren hierdoor worden geraakt. Gezien de grote uitdaging, is er echter geen ontkomen aan. Wij hopen dat bedrijven mogelijkheden blijven vinden om verenigingen en evenementen te steunen.”

Alle partijen willen bovendien dat in de jaren na 2020 opnieuw gekeken wordt of de OZB misschien weer omlaag gesteld kan worden. “Als blijkt dat er financiële meevallers zijn, vinden we als ChristenUnie dat dan allereerst de OZB-verhoging naar beneden moet worden bijgesteld om de begroting sluitend te houden”, aldus fractievoorzitter Jan Willem Schutte van de ChristenUnie die de visie van alle coalitiepartijen verwoordt.

Op 14 november wordt gestemd over de begroting. Zoals het er nu naar uit ziet wordt de OZB-verhoging dus gewoon als voorgesteld doorgevoerd.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo