De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

ChristenUnie en GroenLinks helpen bij vrijwilligersprobleem Voedselbank

ChristenUnie en GroenLinks helpen bij vrijwilligersprobleem Voedselbank
Foto: FOTO TENNEKES
Redactie: Nick de Vries
(door Nick de Vries)

KAMPEN - De ChristenUnie en GroenLinks gaan de Voedselbank Kampen helpen door vrijwilligers te leveren die ook tijdens de coronacrisis de werkzaamheden kunnen voortzetten. Eerder dreigden de activiteiten gestaakt te moeten worden, omdat er te weinig jonge vrijwilligers waren die veilig aan het werk konden.

De voedselbank wil de RIVM richtlijn voor de veiligheid van haar vrijwilligers volgen. Daaruit volgt dat vrijwilligers die 70+ zijn, geen werk zouden moeten doen, waarbij het risico bestaat, dat zij met het coronavirus in aanraking komen. Dat is een probleem, omdat een flink deel van de vrijwilligers juist in die doelgroep zit. Vrijdag zat de voedselbank nog met de handen in het haar en leek stoppen met uitgifte een reële overweging, maar de ChristenUnie en GroenLinks schoten te hulp. Zij hebben toegezegd voor vervangende vrijwilligers te zorgen.

Economische gevolgen crisis

De hulp komt als geroepen, want de voedselbank zit in een moeilijke tijd. “Ik ben bang dat veel mensen door de economische gevolgen van de Corona-crisis in de problemen gaan komen’, laat Wim Vos, secretaris van de VoedselbankKampen, weten. “Waarschijnlijk stijgt het aantal huishoudens dat een beroep op ons doet de komende weken en maanden aanzienlijk.”

En dat terwijl de Voedselbank in deze periode juist minder voedsel krijgt. Dat komt onder andere doordat mensen nu aan het hamsteren zijn”, vertelt Vos. “Bovendien werken sinds enige tijd meerdere supermarkten met systemen waarbij aan het einde van de levensduur van producten de prijzen omlaag gaan. “Door deze dynamische prijsbepaling verkopen de supermarkten op tijd bijna alle producten. Helaas blijft er daardoor minder producten, die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, voor de Voedselbanken over.”

“De VoedselbankKampen heeft op korte termijn behoefte aan groente en fruit, vis en vlees en zuivel zoals yoghurt en vla.” Wie de voedselbank wil helpen kan deze producten op donderdagmiddag 26 maart tussen 14.00 en 17.00 afgeven bij de voedselbank. Adres: Erfgenamenstraat (schoolplein tegenover nr 64), IJsselmuiden.