De Brug

Zaterdag, 30 mei 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Broedend paar roerdompen in nieuw rietmoeras Drontermeer

Broedend paar roerdompen in nieuw rietmoeras Drontermeer
Foto: Cor Fikkert
Redactie: Fred Sollie

REGIO - Op de oevers van het Drontermeer, ten westen van Kampen, is de afgelopen drie jaar acht hectare nieuw rietmoeras aangelegd. Het doel: nieuw leefgebied creëren voor de roerdomp en de grote karekiet. De roerdomp en de grote karekiet zijn nogal kieskeurig, dus het was maar de vraag of het zou lukken deze zeldzame en bedreigde moerasvogels in dit gebied te krijgen.

Een ecologisch adviesbureau concludeerde in 2016 dat het riet al van zo’n goede kwaliteit is, dat de roerdomp er zou moeten kunnen leven. “In juni van dit jaar kreeg ik opeens een mailtje binnen", zegt Arjan Otten van projectorganisatie Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. "Er was een broedend paar roerdompen aangetroffen! Dat was een geweldig moment.”

Het nieuwe rietmoeras is grotendeels in lijn met de adviezen van Vogelbescherming aangelegd en beheerd en Vogelbescherming is blij met de resultaten tot nog toe: "Rietvogels kunnen in Nederland elk steuntje in de rug gebruiken." Arjan Otten: “We hebben ook heel dankbaar gebruik gemaakt van de voorlichtingsbrochure die Vogelbescherming over de roerdomp heeft gemaakt. Daarmee konden we veel mensen goed uitleggen waarom de aanleg van dit rietmoeras zo belangrijk is.”

(Bron: Chris-Jan van der Heijden, Vogelbescherming Nederland. - Foto: Cor Fikkert)