De Brug

Vrijdag, 5 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Belevenissen van een Kamper Ambassadeur: In balans in Kampen en in Singapore

Belevenissen van een Kamper Ambassadeur: In balans in Kampen en in Singapore
Redactie: Nick de Vries

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Nu de zomervakantie echt voorbij is, raken we allemaal weer in een normaal ritme. En dat ritme kan soms stress opleveren doordat er best veel van ons gevraagd wordt: van jonge gezinnen met werkende ouders, van mensen die mantelzorg bieden of van scholieren die hard moeten studeren.

Persoonlijk voel ik me een stukje rustiger, sinds ik weet dat wij in Nederland de beste balans tussen werk en leven hebben in de wereld. Dat geldt ook voor Kampen. Dat kan niet missen. De reden dat Nederland zo hoog scoort heeft met drie dingen te maken die ik ook herken uit Kampen: Er wordt heel hard gewerkt, er is ruimte voor sport en ontwikkeling en er is vertrouwen in elkaar.

‘Met hard werken is niks mis’, dat zei mijn opa altijd. En hij had gelijk. Maar toch vind ik het ook heel fijn dat wij in Nederland niet meer dag en nacht werken, zoals mijn opa wel altijd heeft gedaan. De productiviteit – hoe efficiënt en effectief we werken per uur – is heel hoog in Nederland. Maar het is ook normaal om rond 5 of 6 uur naar huis te gaan. Op kantoor blijven doorwerken, omdat de baas er nog werkt, dat zit niet meer in onze cultuur. Wij hebben ook relatief veel vakantiedagen en gebruiken die ook om met het gezin te ontspannen. Dat lijkt heel gewoon voor ons, maar in veel landen bestaat deze ruimte niet.

Heeft u deze week nog gefietst? Waarschijnlijk wel. We fietsen naar school, naar ons werk, naar de bibliotheek en daar denken we verder niet bij na. Op deze manier krijgen we heel wat lichaamsbeweging op een dag, waardoor Nederlanders relatief iets gezonder blijven. Voor kinderen en hun ouders zijn er ook de vele sportverenigingen. Als ik Go Ahead zeg dan mag ik DOS Kampen niet vergeten, maar ook Deltasteur en Wilhelmina zijn belangrijk voor de sportinfrastructuur van Kampen. En zo zijn er nog vele anderen. Helaas kan ik ze niet allemaal noemen. Maar wat zijn ze leuk en belangrijk voor de gemeenschap.

Vertrouwen in een gemeenschap is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een land. Als je iemand kent die je vertrouwt of die je helpt als je ziek bent of een klusje in huis hebt, dan voel je je letterlijk beter. Alleen al als ik kijk naar de ervaringen van mijn familie in Kampen dan zie je zo veel mensen die elkaar spontaan helpen, vrijwilligerswerk doen of een mooi project opzetten. Dat is sociaal kapitaal dat onbetaalbaar is.

Soms moet je ver weg zijn om je te realiseren dat de gewone dingen in ons dagelijkse leven niet altijd gewoon zijn. Maar ook als je het beste systeem ter wereld hebt, dan nog is het vinden van een balans niet altijd makkelijk. Ik worstel zelf met keuzes tussen een ouderavond bijwonen of een groep Nederlandse ondernemers bijpraten en ik kies eigenlijk altijd voor mijn werk.

In mijn werk mag ik uitdragen wat Nederland te bieden heeft in de wereld. Ik heb op een groot congres toegelicht wat de werk-leven balans in ons land zo uniek maakt. Het was op een zaterdag, niet de beste balansdag. Toen ik thuiskwam, laat op de zaterdagmiddag, voelde ik me een beetje schuldig. Gelukkig zei mijn dochter dat ze trots op me was en dat ik mijn best gedaan had. Dat maakte dat ik me toen helemaal in balans voelde.