De Brug

Vrijdag, 10 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Auteurs Rijkdom van karakters: Had ik je gebruiksaanwijzing maar

Auteurs Rijkdom van karakters: Had ik je gebruiksaanwijzing maar
Foto: Christiaan Schutte
Redactie: Nick de Vries
(door Christiaan Schutte)

KAMPEN – Wat is erger? De ‘onuitstaanbare dominante manager’ die zijn plannen doorzet en de onderbouwing ervan ziet als tijdverspilling? Of de ‘defensief ingestelde werknemer’ die alles dood analyseert en het leven vooral niet wenst te benaderen als een avontuur?

De waarheid is gelukkig dat niemand honderd procent of het een of het ander is en al helemaal niet in deze mate. Maar vooral dat we de verschillen – in dit voorbeeld veel positiever en realistischer geformuleerd als initiatiefrijk versus gezond kritisch – moeten koesteren. Cock Grandia en zijn dochter Jentine Bogerd-Grandia schreven er een boek over. ‘Rijkdom van karakters – Juist als het botst’ gaat over de wetenschappelijke methode die bekendstaat als de zogenoemde DISC-methode. Een afkorting die staat voor een indeling in de gedragsstijlen; dominant, invloedrijk, stabiel en consciëntieus. Het boek gaat echter vooral ook over jou en mij. Als vader, moeder, broer, zus, collega en vriend. Hoe komt het dat we botsen, verrassend vaak ook telkens weer om soortgelijke redenen? Wat kunnen we daar van leren en hoe buigen we de diversiteit om tot wederzijds voordeel?

De DISC-methode is vaker onderwerp van gesprek. Bijzonder aan ‘Rijkdom van karakters’ is echter de verdiepingsslag van het bedrijfsleven naar de keukentafel, alsook de voorbeelden en metaforen ontleend aan de Bijbel. “Ik praat graag in metaforen en houd er van om dat kracht bij te zetten met gebaren”, zegt Cock die daarmee anderen inspireert en het hoogst scoort op ‘invloedrijk’. De kleur die daarbij hoort is geel. Dat heeft de Kampenaar meer dan gemiddeld. Jentine is meer sturend en dus behoorlijk rood. Geel heeft ze echter ook sterk in zich en tegelijkertijd heeft ze als onderliggende drijfveer haar sociale kant. Echt blauw (consciëntieus) zijn ze geen van beiden. Zo heel vaak botsen ze dus niet zou je zeggen. Jentine: “Ik ben van nature iets dominanter, maar mijn vader is ouder en ik luister zeker naar hem. We werken inmiddels zo lang samen dat we precies weten wat we aan elkaar hebben waardoor de verschillen minder opvallen.”

Gedragsstijl

De ene persoon kan sneller van gedragsstijl veranderen dan de ander. Het snel kunnen schakelen zie je relatief veel bij politici. Dat zijn de mensen van wie je zegt, ‘die zijn onpeilbaar’. Tegelijkertijd is dat hun grote kracht. Hun functie brengt immers met zich mee dat ze met iedereen moeten kunnen onderhandelen voor het beste resultaat.”

Het neemt niet weg dat onder dat harnas een mens van vlees en bloed schuilgaat. Cock haalt het voorbeeld aan van een ‘blauwe’ wethouder die zich omringd weet door ‘roden’. In dit geval heeft dat dus niets te maken met liberaal versus sociaaldemocraat. Cock: “Ik heb tegen die wethouder gezegd ‘het komt goed met je’. Eerst zal je het als introverte persoon even moeilijk hebben. Jouw kracht is echter dat als jij iets zegt het is uitgezocht, dat het klopt. Dan ben je bijna onverslaanbaar en van waarde voor het college van B en W. Een grote valkuil is wel dat dit type volhardt in zijn gelijk, ook als dat niet terecht is.”

Volgens Jentine kan het voorkomen dat iemand zowel rood als blauw in zich heeft. “Dat gebeurt niet zo heel vaak, maar het kan wel. Met als risico dat dit leidt tot een intern conflict.” De DISC-methode, zoals omschreven in Rijkdom van karakters, biedt dus niet alleen handreikingen voor een betere communicatie met de ander, het draagt tevens bij aan meer zelfkennis. Vrijwel altijd komt er een overheersende stijl naar boven. Maar kan je ook op zowel dominant, invloedrijk, stabiel als consciëntieus scoren? Cock noemt een groot voorbeeld. “Eerst durfden we het niet aan en uiteindelijk hebben we toch een poging gewaagd het gedrag van Jezus te analyseren. Hij is alles. Daar kreeg ik kippenvel van.”

Vader en dochter houden op vrijdag 1 juli vanaf 19.00 uur een boekpresentatie bij de Readshop (boekhandel Bos) in de Oudestraat. Het wordt een interactieve presentatie waarbij je op zoekt kunt gaan naar de gebruiksaanwijzing van de ander. Het boek is vanaf 20 juni verkrijgbaar bij de Readshop en boekhandel De Pelgrim. Het ISBN-nummer is 9 789063 537142.