De Brug

Maandag, 1 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Alles over corona in Kampen en omstreken

Alles over corona in Kampen en omstreken
Redactie: Nick de Vries

REGIO - Het aantal besmettingen met corona loopt ook in Nederland op. De regering heeft daarom omvangrijke maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dammen. Dit heeft ook gevolgen voor de evenementen in onze regio. Langzamerhand realiseren steeds meer organisatoren zich dat zij ook hun evenement moeten cancelen. Op deze pagina een overzicht van de gevolgen voor onze regio.

Wat is er nog open en wat is gesloten in Kampen? Bekijk het hier.

Welke landelijke maatregelen zijn genomen?

Premier Rutte heeft maandag nieuwe maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De maatregelen zijn als volgt:

 • Neem geen risico. Blijf bij gezondheidsklachten zoals een verkoudheid, hoesten of koorts thuis. Heeft één gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven.
 • Alle bijeenkomsten, ongeacht de grootte worden verboden tot 1 juni.
 • Als je geen 1,5 meter afstand houdt op straat riskjeer je 400 euro boete.
 • Werk zoveel mogelijk vanuit huis waar mogelijk.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met 1 juni.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 1 juni.
 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Deze maatregel wordt mogelijk verlengd tot 1 juni.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Doe boodschappen alleen, maak er geen uitje van.
 • Kinderen mogen buiten spelen, maar ouders moeten zoveel mogelijk binnen blijven.

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

Thuisblijven of bellen naar de huisarts?
Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger?
Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?
Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Corona in onze regio
Het GGD heeft donderdag bekendgemaakt dat er op maandag 30 maart in totaal 69 personen positief getest zijn op corona. Dat betekent niet dat er niet meer besmettingen zijn. Alleen personen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen of mensen met een onderliggend lijden worden getest. Er zijn dus meer mensen besmet met het virus dan er positief getest worden.

De schappen van de supermarkten begonnen vrijdag (13 maart) behoorlijk leeg te raken. Kampenaren leken massaal te hamsteren, maar volgens Mar Jansen van de brachevereniging is er geen reden tot paniek. De supermarkten worden gewoon bevoorraad.

IJsselheem maakte zondagavond 15 maart bekend dat tot minimaal 6 april geen familie op bezoek mag komen bij de inwoners.

Op 28 maart heeft de politie voor de eerste keer een boete uitgedeeld aan een groep jongeren die zich niet hield aan de vereiste afstand.

Maatregelen gemeente Kampen
De gemeente Kampen volgt de richtlijnen van het RIVM. Het museum blijft gesloten. De gemeenteraad vergadert wel, maar publiek is niet toegestaan.

Alle scholen in Nederland blijven de komende weken dicht. Alleen kinderen van ouders die werken in zogenaamde 'vitale beroepen' mogen naar school. Zodat het werk gewoon door kan gaan.

Het openbare leven ligt voor een groot deel plat. Scholen, het museum en ook alle instellingen binnen De Stadskazerne, zoals de bibliotheek sluiten de deuren.

Gemeente Kampen steunt ondernemers met uitstel belastingen

Gecancelde evenementen

Lezing over weidevogels op 17 maart in De Leuke Hanzestad
Contactavond Ketelbinken 21 maart is uitgesteld
Films van het Filmhuis Kampen afgelast tot en met 31 maart
Kom in de Kas 4 en 5 april
Alle voorstellingen van de Stadsgehoorzaal
Zuiderzeerally afgelast
Volleybalbond NeVoBo schrapt alle wedstrijden
Amateurvoetbal tot 1 april
Open Huis Philadelphia op 21 maart
Inloopspreekuur over reizen met Openbaar Vervoer op 24 maart
Inspiratiemarkt 'Langer thuis'
Open lesochtend CBS Mastenbroek
Ook bandjesavond sneuvelt in strijd tegen corona
Toneelstuk ‘Wat een komedie’ verplaatst naar november
Kledingverkoop voor Mission Aviation Fellowship
Oranje cancelt alle activiteiten

Verdere vragen
Kijk op de website van het RIVM voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland. Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Ook de website van de GGD regio Utrecht biedt informatie. Bekijk hier de pagina van de gemeente Utrecht over het virus.

Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 – 630 54 00. Dit nummer is bereikbaar van 08.30 uur tot 17.00 uur. Ook is er een landelijke informatielijn: 0800-1351.

Coronavirus