De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

42 inwoners van de gemeente Kampen met corona opgenomen in ziekenhuis (update 07-04-20)

42 inwoners van de gemeente Kampen met corona opgenomen in ziekenhuis (update 07-04-20)
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - In totaal waren op dinsdag 14.00 uur 42 inwoners van de gemeente Kampen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Maandag lag het aantal nog op 40 inwoners.

Gerelateerd naar het aantal inwoners zijn er daarmee relatief veel inwoners getroffen. In de lijst met 356 Nederlandse gemeentes van het RIVM staat Kampen nu op de 61e plaats van gemeentes met de meeste ziekenhuisopnames per aantal inwoners. Kampen zakt wel, want op dinsdag 31 maart stond onze gemeente nog op de 38e plaats.

Het RIVM brengt sinds vorige week geen cijfers meer over het aantal geregistreerde corona-patiënten, omdat lang niet iedereen getest wordt. Het aantal ziekenhuisopnames geeft volgens hun een beter beeld van de situatie per gemeente.

Sterfgevallen
Over het aantal sterfgevallen in de gemeente Kampen is bij de redactie op dit moment niets bekend. De Brug heeft de gemeente om een reactie gevraagd, maar de gemeente zegt deze gegevens niet actief te verzamelen. Ook wil zij erop wijzen dat de cijfers moeilijk in de juiste context geplaatst kunnen worden. De droge cijfers vertellen volgens hen niet het hele verhaal en zouden alleen ‘onrust zaaien’.
Bovendien is het volgens de gemeente bij sommige overledenen moeilijk vast te stellen wat de daadwerkelijke doodsoorzaak was en helaas is er daarnaast ook nog sprake van ’verborgen coronadoden’. Al deze onzekerheden zorgen ervoor dat de cijfers zich moeilijk met elkaar laten vergelijken en dat de gemeente geen cijfers heeft om bekend te maken.

Landelijk ligt het aantal positief geteste patiënten volgens het RIVM op 19.580 personen. Het totale aantal overleden patiënten ligt op 2.101 en het aantal patiënten dat op dit moment in een ziekenhuis opgenomen is, ligt op 7.427 personen. Het werkelijke aantal besmettingen met corona ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Alleen risicogevallen worden over het algemeen getest.

Het aantal blijft zorgelijk stijgen, binnen onze gemeente kunnen we nog optimistisch zijn met deze cijfers. Ik snap niet, waarom de gemeente Kampen niet meer informatie geeft. Bijvoorbeeld hoe de verdeling van ziekenhuisopname is tussen Kampen, Ijsselmuiden,Grafhorst, Wilsum enz. In de gemeente Zwartewaterlanden geeft de burgermeester van deze gemeente op de lokale omroep bijna elke dag de stand van zaken, om de angst en ongerustheid van zijn burgers weg te nemen. Kan onze burgermeester een voorbeeld aannemen!
S | dinsdag 7 april 2020 15:28