De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

38 inwoners van de gemeente Kampen met corona opgenomen in ziekenhuis (update 03-04-20)

38 inwoners van de gemeente Kampen met corona opgenomen in ziekenhuis (update 03-04-20)
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - In totaal waren op vrijdag 14.00 uur 38 inwoners van de gemeente Kampen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat is hetzelfde aantal als een dag en twee dagen eerder. Of het getal gelijk is gebleven of dat de laatste gegevens simpelweg niet doorgegeven zijn is niet bekend.

Gerelateerd naar het aantal inwoners zijn er daarmee relatief veel inwoners getroffen. In de lijst met 356 Nederlandse gemeentes van het RIVM staat Kampen nu op de 52e plaats van gemeentes met de meeste ziekenhuisopnames per aantal inwoners. Sinds dinsdag zijn er 4 nieuwe patiënten bijgekomen. Het RIVM brengt sinds maandag geen cijfers meer over het aantal geregistreerde corona-patiënten, omdat lang niet iedereen getest wordt. Het aantal ziekenhuisopnames geeft een beter beeld van de situatie per gemeente.

Over het aantal sterfgevallen in de gemeente Kampen is bij de redactie op dit moment niets bekend. De Brug heeft de gemeente om een reactie gevraagd, maar de gemeente zegt deze gegevens niet actief te verzamelen. Ook wil zij erop wijzen dat de cijfers moeilijk in de juiste context geplaatst kunnen worden. De droge cijfers vertellen niet het hele verhaal. Bovendien is het bij sommige overledenen moeilijk vast te stellen wat de daadwerkelijke doodsoorzaak was en helaas is er daarnaast ook nog sprake van ’verborgen coronadoden’. Al deze onzekerheden zorgen ervoor dat de cijfers zich moeilijk met elkaar laten vergelijken.

Landelijk ligt het aantal positief geteste patiënten volgens het RIVM op 15.723 personen. Het totale aantal overleden patiënten ligt op 1.487 en het aantal gemelde patiënten dat op dit moment in een ziekenhuis opgenomen is, ligt op 6.286 personen. Kampen scoort hoog. Ook in verhouding tot buurgemeente Zwolle, waar op een inwonertal van ruim 128.831 (Kampen 53.063) in totaal 33 inwoners zijn opgenomen. Het werkelijke aantal besmettingen met corona ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Alleen risicogevallen worden over het algemeen getest.