De Brug

Maandag, 1 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Verdachten 'kweekten wiet achter politiebureau'

Verdachten 'kweekten wiet achter politiebureau'
Redactie: Nick de Vries

ZWOLLE (JPZ) – Vier vermeende leden van een criminele bende worden door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor een wietkwekerij op een opvallende plek. Vlak achter het politiebureau van IJsselmuiden werd de kwekerij vorig jaar ontdekt.

Het viertal verdiende volgens het Openbaar Ministerie vele tonnen met de kweek en handel in hennep, bleek donderdag op de zitting in Zwolle. Op 13 juni vorig jaar deed de politie invallen in IJsselmuiden en Deventer. In een loods aan de Baan, vlak achter het politiebureau in IJsselmuiden, zou in caravans een grote wietkwekerij hebben gezeten. De kwekerij was vermoedelijk net ontmanteld. Aan de Arnsbergstraat in Deventer werd zeven kilo henneptoppen gevonden. De 31-jarige Tony M. uit Deventer wordt door het OM als bendeleider gezien.
Zijn naam kwam, net als dat van medeverdachte Danny H. uit Zwolle (30) ook al voor in de megazaak Molengat. Die zaak ging om de verkoop van 180 kilo hennep vanuit een woonwagenkamp aan de Cascadestraat in Zwolle. Die wiet werd naar Duitsland vervoerd. Daarnaast zijn Wim M. (36) en Brayn B. (22) uit Deventer verdachten.

De heren zijn vermoedelijk lange tijd afgeluisterd voordat de politie tot actie overging. Het bewijs van het OM is grotendeels op die afgeluisterde gesprekken gebaseerd. De bende was succesvol met de wiethandel, denkt het OM. Tegen elke verdachte lopen zogeheten ontnemingsvorderingen van twee tot drie ton. Alleen de eerste twee verdachten zitten vast. De andere twee liepen vrij rond maar werden in hun vrijheid beknot door een enkelband. De advocaten vonden het tijd dat hun cliënten daar van af mochten. De rechtbank ging daarmee akkoord. In september wordt de strafzaak inhoudelijk behandeld.