De Brug

Zaterdag, 6 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

OM: celstraffen voor kwekers wiet achter politiebureau

OM: celstraffen voor kwekers wiet achter politiebureau
Redactie: Nick de Vries

ZWOLLE (JPZ) – Vier heren uit Zwolle en Deventer hoorde donderdag celstraffen tot drie jaar tegen zich eisen op verdenking van lidmaatschap van een wietbende. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor een hennepkwekerij die op nog geen honderd meter van het politiebureau in IJsselmuiden stond.

Vanaf de loods aan de Baan in IJsselmuiden zie je door de struiken heen het politiebureau staan. Zo dichtbij een kwekerij beginnen, dan moet je ballen hebben of overmoedig zijn. Mogelijk het laatste, want de politie hield de loods even in de gaten. Hoe lang de politie wist dat op nog geen honderd meter van het bureau wiet geteeld werd? Dat werd donderdag op de strafzaak in de rechtbank in Zwolle niet duidelijk. Wel dat eind juli vorig jaar de boel opgerold werd.

“Het is mis aan de Baan. We zijn betrapt”, zouden de 22-jarige Brayn B. uit Deventer en de 30-jarige Danny H. uit Zwolle tegen elkaar gezegd hebben. H. zou samen met de op dat moment gewaarschuwde Tony M. (31) uit Deventer de criminele bende leiden. Brayn B. (22) uit Deventer was de loopjongen. Vierde verdachte is de broer van Tony, de 36-jarige Wimpie M. Zeker twee auto's van de verdachten werden afgeluisterd, en dat al maanden lang. De gesprekken gaan veel over kilo's en 'rooitjes'. Vele tientallen kilo's wiet en duizenden euro's, concludeert het Openbaar Ministerie. De bende zou tonnen omgezet hebben. In een latere zitting wordt geëist dat de verdachten twee tot drie ton aan criminele winsten aan de staat afdragen.

Het viertal deed er donderdag in de rechtszaal het zwijgen toe. Over de vondst van een imitatiewapen werd gegniffeld. Later bleek waarom: het ging om een porseleinen pistool. De verdenking richting het viertal kwam voort uit een groot onderzoek naar de vermeende motorbende Trailer Trash Travellers. De verdachten zijn geen lid van die club. Tony en Danny hoorden als vermeende leiders elk 3 jaar cel tegen zich eisen. Tegen Wimpie werd 26 maanden geëist, tegen Brayn 24 maanden. De advocaat van Zwollenaar Danny – Henk Voors – vond dat het dossier wel erg leunde op de getapte gesprekken. “Er is geen enkel spoor van H. in een van die wietkwekerijen aangetroffen.” Ook raadslieden Huisman, Maarsingh en Vlug hadden twijfels over het dossier.

Vonnissen op 27 september.