Uitnodiging Lezing Het oor in de Portretkunst
Uitnodiging Lezing Het oor in de Portretkunst Foto: Vrienden Stedelijk Museum Kampen/Daan van Driel

Lezing Het oor in de portretkunst

Nieuws Ingezonden

Kunstschilder Jan van Driel onderzocht de rol van het oor in de portretkunst.  Kijkend en schilderend naar de zelfportretten van Rembrandt, ontdekte Jan dat hij net als Rembrandt flaporen heeft. Jan maakte naar aanleiding van die ‘ontdekking’ reizen naar musea waar zelfportretten van Rembrandt hangen (hingen) om zijn aanname te verifiëren. Dat onderzoek resulteerde in de uitgave van het boek Oog voor het Oor in de portretkunst/ de oren van Rembrandt door de ogen van Jan van Driel en in een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Kampen (2020).  

Daan van Driel, broer van de kunstschilder, neemt ons in de lezing op 18 januari mee In een kunsthistorisch verhaal over de portretkunst door de eeuwen heen, mét de focus op het oor.  Als vanzelf kwamen Jan en Daan terecht bij het begrip schoonheid: hoe interpreteren we dat en hoe interpreteerden kunstenaars dat in het verleden? In het prachtige, rijk geïllustreerd boek Oog voor het oor is die zoektocht beschreven.

Cadeau ligt klaar

De opening van de tentoonstelling en de presentatie van het boek begin oktober 2020 vielen ongelukkigerwijs net in de tijd dat de coronamaatregelen ernstig aangescherpt werden. De tentoonstelling was nauwelijks te bezoeken en ging in de ruim acht maanden die het duurde vrijwel ongezien voorbij. Vanzelfsprekend kreeg daardoor ook het boek amper aandacht. Het gevolg was dat een groot aantal boeken op de plank bleef liggen. Samen met diegene die dit boek financieel mogelijk maakte, is besloten het boek uit de handel te nemen en het cadeau te doen aan mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en daarbij dachten we natuurlijk meteen ook aan de vrienden en donateurs van het SMK. 

Iedereen die lezing op 18 januari a.s. bezoekt, krijgt het boek cadeau.  

Donderdag 18 januari 2024, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Gouden Zaal, Stedelijk Museum Kampen, ingang Schepentoren in de Voorstraat

Entree: € 7,50 voor Vrienden, € 12,50 overige bezoekers. Inclusief koffie/thee vooraf en een drankje na afloop.

Aanmelden per mail : secretaris@vriendenstedelijkmuseumkampen.nl

Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden 17 mei, 12:13
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video 17 mei, 12:11
Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 17 mei, 10:02

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.