Archieffoto.
Archieffoto. Johan van der Kolk

Donkere wolken boven de Koekoekspolder

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)

IJSSELMUIDEN – In zeven jaar tijd werd er slechts een kavel verkocht in de Koekoekspolder. Duurzame energie maakt het gebied onderscheidend, maar waarom kozen verhuizende tuinders niet voor IJsselmuiden? Wethouder Geert Meijering over de toekomst van dit gebied. “Als we nieuwe ondernemers willen, moeten we wel weten waarom ze de afgelopen jaren voor andere regio's kozen.”

Dat in zeven jaar tijd slechts een kavel is verkocht, mag zo zijn, inmiddels is er recent opnieuw een van de hand gegaan en lopen de onderhandelingen voor opnieuw een verkoop. Maar erg rap lopen de verkopen niet, kan ook de wethouder wel erkennen. Maar waarom niet? “De glastuinbouw heeft het nationaal moeilijk. Na de EHEC-crisis (een bacterie die tot enkele doden leidde zou in komkommers hebben gezeten, wat later werd weerlegd, MS) en de Russische boycot is er ook nog de landelijke economische crisis die speelt. Banken zijn steeds minder geneigd glastuinders te financieren. Daarnaast zijn er wel bedrijven uit het Westland naar elders vertrokken, maar vooral richting Brabant.” Voorheen werden de kavels vrijwel alleen via twee makelaars aangeboden. De gemeente heeft de verkoop van haar gronden nu meer in eigen hand genomen. “Ondernemers uit het gebied zelf zijn de ambassadeurs. Ze staan op beurzen en kunnen potentiële kopers zelf het beste uitleggen waarom je naar de Koekoekspolder moet komen.”

Recent is de waarde van de gronden met 5 miljoen euro afgewaardeerd. Ook is de verkoopprijs verlaagd. De tegenvallende verkopen vormen een risico voor de gemeentelijke begroting die toch al onder druk staat. Zo'n 56,5 hectare in het gebied is nu in gebruik. Dat was in 2009, tijdens het opstellen van het voorlaatste rapport over de toekomst van de polder, niet veel anders. “Er hangen donkere wolken boven de Koekoekspolder, maar de infrastructuur is goed. Het gebied heeft een goede website en we hebben aardwarmte.” Vooral dat laatste wil de gemeente beter verkopen. “Voor deze bron heb je zeven windturbines nodig om dezelfde energie op te wekken.” Ondernemers zijn al jaren bezig met een tweede aardwarmtebron. Ook de provincie Overijssel is razend enthousiast. Maar de financiering blijft een heet hangijzer: de banken staan niet te springen om mee te doen. “Je hebt wel voldoende ondernemers nodig voor zo'n bron”, zegt de wethouder. Nog voor het slaan van de eerste put voor de huidige bron werd optimistisch gesproken over zes of zeven aardwarmtebronnen in IJsselmuiden. Het zou het grootste aardwarmtecluster van het land worden. Die geluiden zijn amper meer te horen. “De contacten met de Rabobank zijn goed. We gaan binnenkort weer om tafel voor een breder gesprek”, zegt Meijering.

Een andere mogelijkheid om duurzame energie in het gebied toe te passen, is zonne-energie. Een Fries bedrijf overweegt duizenden zonnepanelen op een 'zonneveld' te plaatsen. Gesprekken lopen, maar het project is wel afhankelijk van rijkssubsidie. En de toekenning van die bewuste gelden vindt pas in 2017 plaats. Maar daarmee krijgt voor glastuinbouw bestemd gebied een andere bestemming. Gaat dat niet ten koste van uitbreiding voor het huidige glas in de polder? “We hebben nog zoveel kavels in de verkoop. Dat is absoluut voldoende.” Meijering denkt vooral aan ondersteunende bedrijven. Zo kan zonne-energie afgenomen worden door de bedrijven uit de polder. Ook denkt de gemeente na over het zelf afnemen van deze duurzame energie. “Er is negentig tot honderd hectare beschikbaar. Zo'n zonnepark is dan slechts tien procent van het geheel.”

Eind van het jaar hoopt Meijering aan de gemeenteraad een actieplan te presenteren. Zo wil de gemeente onder meer weten waarom tuinders die van elders verhuizen de laatste jaren niet voor de Koekoekspolder kozen. “En we koesteren vooral de tuinders die er nu zitten. Ze presenteren zich goed, vooral jaarlijks met Kom in de Kas.”

--