De toegang tot het Gotisch Huis
De toegang tot het Gotisch Huis (foto: Maarten van Gemert)

Rondleidingen Gotisch Huis tijdens Open Monumentendag volgeboekt

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Stichting Monumentenbezit had tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september drie rondleidingen gepland in het normaal gesloten Gotisch Huis aan de Oudestraat. Deze waren snel vol waarna een vierde, voorafgaand, werd ingepland. Deze is echter ook al volgeboekt. De stichting is eigenaar van de koopmanswoning en laat weten dat er achter de schermen hard wordt gewerkt om te kunnen starten met de restauratie van het vervallen monument.

De laatste grootschalige restauratie stamt uit 1907. Toen startten architect Pierre Cuypers en hoofdopzichter Arend Jan de Reijers met een restauratie dit voltooid werd in 1921. Voor een nieuwe restauratie (en invulling van het pand) is Monumentenbezit naarstig op zoek naar subsidie.

Koopmanswoning
Het Gotisch Huis dateert uit omstreeks 1500. De natuurstenen gevel telt maar drie bouwlagen. Hoogstwaarschijnlijk is het gebouwd door koopman en stadsbestuurder Frederich Rijnvisch. Tot het midden van de zeventiende eeuw bleef het woonhuis in bezit van de familie. Rond 1675 wordt het koopmanshuis herbestemd tot grutterij. Voor deze werkzaamheden (het vermalen van grutten of boekweit tot meel) werd er een rosmolen in het pand gebouwd. Achter de rosmolen verschenen stallen waar de paarden verbleven als ze niet in de molen liepen. De rosmolen zou zich nog steeds achterin het pand bevinden.

Grutterij
Tot 1904 behield het Gotisch Huis de functie van grutterij. Het huidige complex bestaat eigenlijk uit drie bouwdelen, te weten het winkelgedeelte (voorhuis), de rosmolen en het woonhuis (achterhuis). In opzet is het huis een langgerekte ruimte, door een open plaats in het midden verdeeld in voor- en achterhuis. Het voorhuis bestond uit een voor- en achterkamer. Ten tijde van de grutterij was in de voorkamer de winkel gevestigd en behoorde de achterkamer tot de privéwoonruimte. In 1904 werd het Gotisch Huis verkocht aan de overheid.

Detail in de voorgevel van het Gotisch Huis, aangebracht door architect Pierre Cuypers tijdens de restauratie van zijn hand
(foto: Maarten van Gemert)

Restauratie
Tijdens de eerste restauratiefase van Cuypers in 1908 is de onderpui en de trapgevel aan de Oudestraat gereconstrueerd. Hij heeft in het entreeportaal het jaartal van de restauratie, het symbool van de Nederlandse staat en het wapen van de stad Kampen afgebeeld. Sinds 2009 staat het pand onder slechte omstandigheden leeg. In 2016 is het Gotisch Huis overgedragen aan Stichting Monumentenbezit.
Deze probeert sindsdien subsidie te verkrijgen maar Provincie Overijssel heeft dat tot op heden niet toegekend, laat een adviseuse van de stichting desgevraagd weten. Zij verzekert dat er achter de schermen hard aan wordt gewerkt. Tot die tijd blijft het bij het bewonderen van de voorgevel. Behalve voor de gelukkigen die voor aanstaande zaterdag al een rondleiding hebben geboekt op Open Monumentendag 2022.

..

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.