De Marnixschool wordt tijdelijk gebruiker van de oude bieb
De Marnixschool wordt tijdelijk gebruiker van de oude bieb (foto: Maarten van Gemert)

Nieuwe invulling Kennedylaan 4 in het Groene Hart is een project van de lange adem

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – De invulling van het perceel Kennedylaan 4 is een project van de lange adem. Vier jaar na overdracht van de voormalige bibliotheek in 2016 heeft het college de ruimtelijke randvoorwaarden vastgesteld. Een jaar eerder is een klankbordgroep geformeerd na een informatiebijeenkomst van de projectontwikkelaar. Vorig jaar zijn overeenkomsten gesloten en vorige maand zijn aanvragen en plannen de deur uitgegaan. Wat zijn de plannen?

Eerder publiceerde De Brugt over de coördinatieregeling waartoe in de eerste week van juli werd besloten (zie laatste alinea van dit artikel). Tevens werd de binnengekomen en gepubliceerde aanvraag omgevingsvergunning benoemd. De officiële inzage- en bezwaarprocedure start na de zomervakantie als het college daarover een besluit genomen heeft. Mogelijkheden tot inspraak van inwoners en gemeenteraad volgen. Intussen profiteert de Marnixschool van de ruimte.

Tijdpad
Begin maart heeft het college van b en w ingestemd met de beoordeling dat het schetsontwerp past binnen de vastgestelde ruimtelijke kaders. Daarna is besloten de volgende stap te zetten met het ondertekenen van de anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar BPD en woningcorporatie deltaWonen. Begin juli besloot de gemeenteraad de coördinatieregeling toe te passen op het plan voor de ontwikkeling van het bedachte appartementengebouw op Kennedylaan 4. Deze regeling houdt in dat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning tegelijk ter inzage gelegd worden. Deze mogelijkheid bestond al en loopt nu in feite vooruit op de nieuwe Omgevingswet die eraan komt.
Begin september wordt het ontwerpbestemmingsplan ter besluitvorming voorgelegd aan het college van b en w. In principe liggen een week na het besluit ontwerpbestemmingsplan en -omgevingsvergunning digitaal ter inzage en in het gemeentehuis. Dan start de periode van zes weken waarin iedereen de gelegenheid heeft een zienswijze kenbaar te maken tegen één of beide ontwerpen. In het eerste kwartaal van volgend jaar wordt de gemeenteraad gevraagd het bestemmingsplan vast te stellen. Vervolgens is het college van b en w weer aan de beurt en na inzage van het door hen besloten plan en vergunning de inwoners en andere betrokkenen.

Schetsontwerp
Het relatief ruime en groene perceel waarop de oude bibliotheek staat, ligt ingeklemd tussen de Kennedylaan, het Van Gelderplantsoen en de twee appartementengebouwen Coeborch en Parkstaete. BPD heeft een schetsontwerp ontwikkeld en gepresenteerd waar voor de bouwhoogtes van de nieuwe bebouwing de hoogtes van de belendende bestaande bebouwing als referentiekader gelden. Aan Kennedylaanzijde maximaal vijf verdiepingen en in de richting van het Van Gelderplantsoen afgebouwd naar vier om aan te sluiten op de schaal van de laagbouw.
Feitelijk is er sprake van twee gebouwen die worden verbonden door een onderdoorgang voor voetgangers, tussen Van Gelderplantsoen en Kennedylaan, met de entrees van de twee bouwdelen. ”Het verspringen van de gevel maakt het gebouw geleed,” aldus Sacon architecten. Het bureau uit Zwolle schetst in het ontwerp hoe ”balkons van hoekwoningen op de hoeken zijn gepositioneerd waardoor er iets ’om de hoek’ kan worden gekeken. De ramen van de woningen verspringen ten opzichte van elkaar hetgeen dynamiek geeft in het gevelbeeld.”


Gebouwimpressie vanaf de Kennedylaan (bron: Sacon)

Parkachtig
Het ontwerp belooft ”handhaving van de groene parkachtige uitstraling van de omgeving”. Eerst worden er echter tientallen bomen gekapt volgens de aanvraag. In het ontwerp is een parkeerterrein voorzien, 23 koopappartementen en 29 sociale huur. Met het terugschroeven van 60 naar 52 appartementen is de zesde verdieping vervallen.
In de kleurstelling vormt bruin de hoofdmoot. Over het gebruikte materiaal wordt in het schetsontwerp niets gezegd. Wel dat ervoor gekozen is om niet het maximale oppervlak te bebouwen. Het parkeerterrein wordt zodanig gesitueerd dat met de nieuwbouw ”ruim afstand gehouden wordt” van de grondgebonden woningen aan het Van Gelderplantsoen en de zuidelijke hoek van Parkstaete. De klankbordgroep merkt op dat ”het best mooi ontworpen is maar dat het als niet passend ervaren wordt op deze locatie”. Het nieuwe appartementengebouw wordt ”ertussen geperst” met ”een aantal nagenoeg aan elkaar geschakelde hoge gebouwen” als resultaat. Bovendien ”maakt het huidige voorstel een enorme inbreuk op uitzicht, bezonning en privacy van met name bewoners van De Coeborch en van Parkstaete”.


Sfeerimpressie vanaf de Kennedylaan (bron: Sacon)

Marnixschool
De eerste jaren na verhuizing van de bibliotheek naar de Stadskazerne werd het gebouw anti-kraak bewoond. In het nieuwe schooljaar neemt de Marnixschool tijdelijk intrek in de oude bieb. Diens schoolgebouw aan de Bovensingel is in verregaande staat van sloop en daarna volgt er nieuwbouw. De school valt onder de Iris Stichting voor christelijk onderwijs in Kampen. Na komend schooljaar gaat de instelling verder als Iris Kindcentrum Marnix met opvang en onderwijs voor kinderen van 0 tot 12 jaar.
Of dan de oude bieb plat gaat voor een blinkend nieuw appartementengebouw in het Groene Hart van Kampen zal de toekomst uitwijzen. De procedures voor een nieuwe invulling van Kennedylaan 4 lopen. Plannen zijn er volop. Bezwaren ook.


De oude bieb is al gereed gemaakt voor de Marnixschool (foto: Maarten van Gemert)