Afbeelding
Foto: Archieffoto Tennekes

Paasmarkt De Heugte uitgebreider dan ooit: Bezoekersrecord verwacht

KAMPEN - Het is een van de oudste jaarmarkten van het land en een van de eersten in het seizoen. De Heugte is een begrip en sinds jaar en dag een publiekstrekker van formaat. De markt die elk jaar wordt gehouden op tweede paasdag en die zijn oorsprong heeft in Brunnepe is dit jaar zelfs groter van opzet dan ooit te voren. Dat is niet zozeer vanwege het samenvallen met Sail Kampen, maar omdat zich weer meer nieuwe kooplieden hebben aangemeld.

Voorzitter Jacob Hoogste van de Ambulante Handel: “Tijdens de vorige editie hadden we circa een kilometer aan kramen staan. Nu is de totale lengte ongeveer 1,3 kilometer. Dat is deels omdat zich nog weer meer marktmannen- en vrouwen hebben aangemeld. Anderzijds zijn er ook kooplieden die er nu met een grotere kraam staan.” Beide factoren hebben volgens Hoogstede te maken met het succes van De Heugte. Het parcours van de jaarmarkt begint traditiegetrouw in Brunnepe. Vandaar gaan het richting de Burgwal, de Nieuwe Markt en de Gasthuisstraat. Omdat De Heugte ditmaal samenvalt met het nautische evenement Sail was het nog wel even puzzelen om het parcours uit te stippelen. Hoogstede: “Qua indeling en planning heeft het echt de nodige tijd gevergd, maar we zijn tevreden met hoe het straks staat.”

Toegevoegde waarde

Dat onderschrijft ook organisator Bertjan Westerink van De Heugte. Hij is bovenal blij met het aanbod. “We hebben meer aanmeldingen binnengekregen dan we aan marktlieden kunnen toelaten. Die animo zorgt er ook voor dat we best wel selectief zijn. Aan nieuwe kooplieden die op De Heugte willen staan, vragen we om een foto te sturen van hun kraam. We willen echte kwaliteit en een aanbod dat wat toevoegt. Dat willen we om het interessant te houden voor het publiek, maar ook voor de ondernemers zelf. Kooplieden hebben er ook niets aan als ze in een rij staan met collega’s die min of meer hetzelfde bieden.” 

"De grote animo zorgt er voor dat we selectief zijn." 

Een opvallende trend volgens Westerink is dat de markt professionaliseert. Dat zie je bijvoorbeeld bij de kramen met kleding waar meer luxe mode is dan voorheen en dan ook nog eens voor een echt goede prijs. Ook op het gebied van bijvoorbeeld woonaccessoires en parfums is er een nieuw en divers aanbod. Daarnaast biedt de markt alles wat je mag verwachten op het gebied van bijvoorbeeld kleding, bloemen, planten, speelgoed, eten en drinken  en nog veel meer. Ondanks dat de opzet van de markt nog weer een upgrade heeft gehad, zijn er tradities om in stand te houden. Een daarvan is kip aan het spit. Verder wordt De Heugte feestelijk omlijst met activiteiten en muziek. Het record van 36.000 bezoekers zou zomaar eens verbroken kunnen worden. Westerink: “De Heugte is erg populair in het land. Daarnaast is het zo dat de bezoekers van Sail ook langs het marktterrein komen. Als het weer mee zit, denk ik dat een record er sowieso in zit.”