Fabian Kamermans en Ashley de Boer met hun rallywagen
Fabian Kamermans en Ashley de Boer met hun rallywagen (foto: Maarten van Gemert)

”De Zuiderzeestraatrally is gaaf om te rijden en is echt vèt in Kampen!”

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – Het rallyseizoen is van start gegaan met de Zuiderzeerally in Kampen. Door ruim honderd deelnemers werden in drie klassen drie proeven gereden. Naast het Nederlands Rally Kampioenschap werd tevens om diverse Rally Cups ge(st)reden. Bij de ’ceremoniële start’ in de binnenstad kregen de coureurs door stadsomroeper Bertus Krabbe het startschot gevlagd.

Van alle kanten klonk waardering voor (de terugkeer van) de rally in Kampen. De jongste equipe die deelnam noemt de Zuiderzeestraatrally door het uitdagende parcours en de gevarieerde proeven ”echt vèt”. Dat is ook een compliment aan de nieuwe organisatie waarbij burgemeester Sander de Rouwe zich aansluit. Hij zag zaterdag ”zeer betrokken en professionele” vrijwilligers bij het grootschalige evenement.

Polderklassieker

De Zuiderzeerally is een van de bekendste en oudste rally's in Nederland. De ’polderklassieker' speelt zich af in en rond de Noordoostpolder waar de deelnemers worden uitgedaagd door de snelle en technische klassementsproeven op dijken en polderwegen. De ceremoniële start dit jaar op het Van Heustzplein bracht de rally kort in de binnenstad.
De organisatie is geheel vernieuwd met Jan Los aan het hoofd. Zijn dochter, geboren en getogen in Kampen, werd tweede in de Historische Zuiderzeerally. Vanaf rugnummer 80 op de zijportieren werd een onderscheid gemaakt in leeftijd van de wagens. Marcel Ludwig en Manon Los (wagennummer 84) eindigden met hun Audi Quattro A1 41,6 seconden achter de winnaars. Manon (22) raakte in de rallysport verzeild door haar vader. Zo reden er meer vader-dochterequipes mee.

Weersomstandigheden

De ”listige” proeven, aldus de organisatie, werden des te uitdagender door de zon, regen, hagel en wind dat allemaal langs kwam. Fabian Kamermans en Ashley de Boer (portiernummer 69) kozen op een verkeerd moment voor regenbanden en kregen bovendien een lekke band. „Die hebben we ter plekke vervangen maar dat heeft ons 5 tot 7 minuten gekost, veel te lang,” vertelt Ashley na afloop. Ze schat dat dat hen de derde plaats heeft gekost in de Peugeot 206 Rally Cup.

Rallyrijden

Dat kampioenschap bestaat sinds 2017 en wil rallyrijden mogelijk maken met een relatief beperkt budget. Volgens Ashley zijn er van de 106 deelnemers maar 49 gefinished, Over de Zuiderzeerally is ze enthousiast. De proeven waren afwisselend gericht op snelheid, behendigheid en strategie. In dat laatste schuilt voor haar als navigator de uitdaging. Samen met Fabian, beiden 19 jaar oud, vormde ze de jongste equipe van het deelnemersveld.

KiKa

Bij Ashley zit het rallybloed in de familie. Haar vader rijdt en haar broer is official. Fabian heeft iets anders meekregen van zijn vader op de vrachtwagen: aandacht vragen voor KiKa. Dit goede doel prijkt op de achterruit. Samen met Ashley vormt hij een nieuw team in dit nieuwe seizoen dat startte in Kampen. Als navigator van Fabian ontkracht Ashley een veel gehoord cliché: vrouwen kunnen wel degelijk de weg kennen!