Afbeelding
Foto: Marit Dik

Expositie Stedelijk Museum ‘Meidenpracht Vrouwenkracht'

KAMPEN - Vrouwenkunst bestaat niet. Wel kunstenaars die vrouw zijn en hun werk maken vanuit hun vrouwelijke identiteit. Dat is de overtuiging van de samenstellers van de nieuwste expositie ‘Meidenpracht Vrouwenkracht’ die tot 16 september loopt in het Stedelijk Museum Kampen. Tijdens de expositie wordt werk van Marit Dik, Beth Namenwirth en Tanja Ritterbex getoond. 

Marit Dik creëert scenes op het schildersdoek en in driedimensionale kastjes waarin meisjes en jonge vrouwen de hoofdrol spelen. Ze portretteert hun kwetsbaarheid en hun onschuld, maar het zijn geen zwakke wezens. Ze zijn onafhankelijk en spelen een spel waarbij de jager de prooi is. Beth Namenwirth schildert een intieme wereld op klein formaat. In kamers zonder ramen leveren haar jonge vrouwen fijntjes commentaar op het beeld dat vrouwen en meisjes opgedrongen wordt door de media of waaraan ze zelf denken te moeten voldoen. Een serie met beeldvullende torso's van moderne meisjes gekleed in ultrakorte strakke naveltruitjes op broekjes en rokjes niet groter dan een riem, doen ook denken aan het silhouet aan het 19e eeuwse korset, een keurslijf waar de vrouw zich in perste om aan het schoonheidsideaal te voldoen.
Tanja Ritterbex speelt met de invloed van de social media door foto's en films van zichzelf te posten als uitdagende vlogger en influencer voor de kunst. Ritterbex' turbulente kunstenaarsleven is sinds een paar jaar op een ander spoor gekomen door het moederschap. Dat verwerkt ze in een voortdurende serie schilderijen, tekeningen en installaties.