Een rozenboog in de Hof van Breda
Een rozenboog in de Hof van Breda (foto: Maarten van Gemert)

Hof van Breda behoeft groot onderhoud en geen Koepleinsteentjes

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Het Hof van Breda is weer toe aan een flinke opknapbeurt. Na 2005 is de binnenstedelijke tuin verwaarloosd volgens omwonenden. Zij hebben een ’herinrichtingsplan’ opgesteld en ingediend bij de gemeente. De zaak kwam aan te rollen door het gemeentebesluit de herdenkingssteentjes van het Koeplein naar de stadstuin te verplaatsen. Dat wijzen de plannenmakers af die stellen dat het Hof van Breda niet geschikt is als toeristische attractie.

Nota bene op de website NederlandsGlorie.nl wordt het Hof van Breda aangeprezen als een ”groene oase van rust en vrolijkheid”. Die vrolijkheid is ver te zoeken bij Carin Koopman en Kees Prins gezien de toestand van de binnenstedelijke buitenruimte. Zij komen met een op de toekomst gericht plan. Doel is het Hof van Breda weer de allure te geven zoals een 19e -eeuwse binnenstadtuin betaamt: een lommerrijke groene long tussen de bebouwing. De voor carillonliefhebbers als ’luistertuin’ bekend staande ruimte kent een rijke geschiedenis.

Onderhoud
Het Hof van Breda stamt van voor de eeuwwisseling. In 1985 was het een ”mooie geheimzinnige tuin” aldus Koopman. De rode beuk, een boom die vroeger gold als statussymbool, bleef behouden bij de aanleg in 1985 van het straatpatroon zoals dat er nu nog ligt. Daarvòòr zou er een nog grotere rode beuk hebben gestaan. In 2005 is de binnenstadtuin grondig op de schop genomen. Een jaar lang hebben de omwonenden tegen een stille zandvlakte aan zitten kijken.
De beplanting is sindsdien grotendeels verloren gegaan, mede door klimaatverandering. De rode beuk zal het ook zwaar krijgen de komende jaren in de bovendien hoog gelegen zandgrond van het Hof van Breda.


Het Hof van Breda lag in 2005 een jaar lang braak (archieffoto: Carin Koopman)

Hondenverbod
Het Hof van Breda is verboden voor honden. Dit staat vermeld bij de toegang via de Marktsteeg. In de tuin zelf is het verbodsbord vervangen door een verzoek honden daar niet hun behoefte te laten doen. Het verbod zou gehandhaafd moeten worden evenals een vrije doorgang vanuit de Marktsteeg oftewel de brandgang.
Met de wens tot biodiversiteit in het achterhoofd, pleiten de twee aanwonenden voor meer en bestendig groen - geen lelijke bloembakken. In dat kader pleiten Koopman en Prins voor een vleermuizenkast, een egelhuisjes en vogelhuisjes voor mezen.
Voor de hittestress zouden kleine bomen geplant kunnen worden. Een bord bij de ingang zou kunnen wijzen op de openingstijden. Aanwonenden dragen zorg voor opening en sluiting van het toegangshek.

Koepleinsteentjes
Volgens Koopman was het idee van de Koepleinsteentjes in het Hof van Breda niet namens alle omwonenden maar slechts van een enkeling. Een protest tegen de verplaatsing wees het college van B&W af. Het idee zelf zou officieel geen collegebesluit zijn waartegen om die reden geen bezwaar mogelijk was.
Haar voorstel is de gedenksteentjes, die momenteel bij Steenhouwerij Van Ommen worden schoon gemaakt en waar nodig hersteld, niet in het Hof van Breda te leggen. Dat is een onopvallende plaats die bovendien niet bestemd en geschikt is voor (veel) toeristen. Koopman suggereert het plein voor de Stadskazerne. Met die plaats hebben bovendien meerdere van de met een steentje geëerde Kampenaren binding. De twee plannenmakers hebben een duidelijke binding met de binnenstadtuin gezien hun zorgen. Met hun visiedocument hopen zij op de terugkeer van een lommerrijke, groene oase in de binnenstad, genoemd naar de voor Kampen belangrijke familie Van Breda: het Hof van Breda.


De rode beuk in het Hof van Breda (foto: Maarten van Gemert)

..