Theo Rietkerk wil opheldering over de almaar stijgende kosten door een opeenstapeling van overheidsregels.
Theo Rietkerk wil opheldering over de almaar stijgende kosten door een opeenstapeling van overheidsregels. Foto: aangeleverd

Zorgen over opeenstapeling overheidsregels rondom evenementen als Sail

Algemeen

KAMPEN – Het CDA maakt zich zorgen over de forse kostenstijging waarmee de vrijwilligers die Sail Kampen organiseren geconfronteerd worden. Eerste Kamerlid Theo Rietkerk uit Kampen wil daarom opheldering van de regering.

Van 29 maart tot en met 1 april vindt Sail Kampen plaats; één van de tien grootste evenementen van Nederland. Ruim tweeduizend vrijwilligers zetten samen de schouders eronder. “Het is prachtig dat al die vrijwilligers aandacht vragen voor het maritieme erfgoed door de organisatie van Sail Kampen op zich te nemen. Wij hebben veel waardering voor hun inzet”, zegt Eerste Kamerlid Theo Rietkerk (CDA).
Het CDA hecht eraan dat de Sail-activiteiten ook in de toekomst door kunnen gaan. “De toekomst van Sail Kampen lijkt onder druk te komen staan. De vrijwilligers worden namelijk geconfronteerd met een forse kostenstijging in vergelijking met de vorige editie in 2018. Zij luiden de noodklok. “Dit speelt niet alleen in Kampen, maar ook bij de organisatie van bijvoorbeeld DelfSail en Sail Vlissingen”, weet Rietkerk.
Rietkerk wil graag weten waar de forse kostenstijging in Kampen, Delfzijl en Vlissingen vandaan komt. Hij heeft daarom vragen gesteld aan de regering. “De kosten kunnen zo hoog worden dat de organisatie van de Sail-activiteiten in gevaar komt. Terwijl het onderdeel is van het Nationale Maritieme Erfgoedbeleid, met onder andere de Bruine Vloot, de botters en andere oudere zeilschepen. Het kan niet zo zijn dat een stapeling van regels zo’n evenement de das omdoet.”
Het CDA heeft de regering onder andere gevraagd welke landelijke wet- en regelgeving kan zorg voor de opgelopen kosten. Ook wil het CDA weten welke provinciale en/of gemeentelijke regels zorgen voor de kostentoename en of er sprake is van een stapeling van regels. Het CDA wil binnen vier weken antwoord van de regering.