Het benzinestation van Dudok in de uitnodiging voor de Inspiratieroute
Het benzinestation van Dudok in de uitnodiging voor de Inspiratieroute Foto: (fotocompilatie: Maarten van Gemert)

Vierde Inspiratieroute zoekt de link tussen Dudok Quartet en architect Dudok

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – De vierde wandeling langs ondernemers die meedoen aan ’Inspiratieroute Kampen’ op zaterdag 11 mei heeft als thema ’Inspiratie’, het verhaal achter de kunstenaar. De aanleiding voor de wandeling zijn de Dudok Muziekdagen een week later. Dat wierp de vraag op waarom het muzikale kwartet uit Amsterdam naar de architect Dudok is genoemd, die zijn carrière in het leger begon.

Willem Marinus Dudok (1884–1974) was een Nederlands architect en stedenbouwkundige. Hij begon zijn carrière bij het leger. In zijn vrije tijd ontwierp hij gebouwen. In het leger klom hij op tot kapitein waar hij zich onder andere bezighield met fortenbouw. Na het leger ontwikkelde hij zich tot een groot architect met een geheel eigen stijl, geïnspireerd door Berlage en later door Frank Lloyd Wright. Een benzinestation in Groningen naar zijn ontwerp illustreert een nieuw marketingfenomeen na de Tweede Wereldoorlog.

Dudok vergeleek ontwerpen met componeren. Als gepassioneerd muziekliefhebber beschouwde hij architectuur als muziek in steen. Hij liet zich inspireren door muziek, als ware hij een componist van architectuur. Is dit de link tussen het Dudok Quartet en de architect Dudok? Aan het eind van de wandeling zal dat duidelijk worden.
Zaterdag 11 mei om 15.30 uur start de wandeling met Ursula van de Bunte, eerst aan De la Sablonièrekade 5 en daarna in het Stedelijk museum. Vervolgens voert de route via Galerie LuS naar de Stadgehoorzaal. Daar wachten Ben Marsman en Ferry Knol de deelnemers op met tot slot een muzikale verrassing in de sfeer van Dudok en een hapje en een drankje.

De kosten voor deze wandeling bepaalt eenieder zelf. Iedereen moet kunnen genieten van de Inspiratieroute en iedereen mag daarom bijdragen naar draagkracht. Maximaal 25 personen kunnen mee dus spoedige opgave is gewenst, per e-mail op info@Mayrig.nl. In spirare is Latijn voor inblazen of inademen. Ontdek zaterdagmiddag 11 mei de link tussen het kwartet en de architect en wat een kunstenaar inspireert.

..

Maarten van Gemert

Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden gisteren
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.